TekstBlok

verwondering en bewondering

Gezocht: Larense brandweervrouw

Een reactie plaatsen

brandweer, larenFoto: Bastiaan Miché

‘Waar zijn de saucijzenbroodjes? Want die trakteer jij toch altijd als je op brandweerkazernes komt’, vraagt een Larense brandweerman aan mij met een grijns op zijn gezicht. De oefenavond is ten einde, tenminste het actieve gedeelte. Het is nu napraten aan de bar. Voor een artikel ben ik ook weer eens aanwezig op een kazerne in de regio Gooi en Vechtstreek.

Saucijzenbroodjes heb ik voor de verandering eens een keer niet meegenomen. Maar wel een wedervraag: ‘Waar zijn de vrouwen hier?’ En dan blijft het stil in Laren… Want: ze hebben een prima kazerne, 4×4 brandweerauto om bos-/heidebranden goed te kunnen blussen, een speciaal rietkapteam, maar allemaal letterlijk bemand door Larense brandweermannen.

Langs de meetlat

Niks mis mee, maar in tijden dat de brandweerpost wel wat vrijwilligers erbij kan gebruiken zouden een paar brandweervrouwen niet misstaan. Dat vinden ze ook in Laren blijkt. ‘Niks voor jou’, vragen ze dan ook meteen. Tja… ik heb dan wel een klein uurtje eerder mezelf als slachtoffer laten redden door de brandweermannen, heel even een straalpijp vastgehad en een slang opgerold, maar ik weet het nog zo net niet. ‘Ik woon niet in Laren en ik ben te klein’, roep ik nog, maar daar nemen de mannen geen genoegen mee. De kleinste brandweerman van de post wordt geroepen en rug aan rug met mij gezet. ‘Scheelt maar een paar centimeter’, wordt er goedkeurend geroepen en postcoördinator Jeroen geeft aan dat iedereen wel ‘mindere kanten’ heeft. ‘Ik dacht vroeger dat ik niet in het plaatje zou passen van de grote, sterke brandweerman die ik voor ogen had. Maar ook ik heb mijn plek gevonden. Brandweer is teamwerk, je doet het met zijn allen. Je motivatie en je conditie zijn het belangrijkste en je moet een doorzetter zijn’, zegt Jeroen.

Saucijzenbroodjes

Op de post is alles verder al prima in orde voor de mogelijke brandweerdames: aparte kleedkamers en toiletten. En niet te vergeten een gastvrije ontvangst bij een divers korps. En mannen van Laren, bij deze de uitdaging: als jullie binnen nu en een jaar een vrouw zover krijgen dat zij zich aanmeldt bij jullie post, dan trakteer ik saucijzenbroodjes… Afgesproken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s