TekstBlok

verwondering en bewondering

Geen tijd te verliezen

Een reactie plaatsen

Het is 00.34 uur. Ergens in de verte hoor je gepiep. Je sliep net zo lekker en het duurt even voordat je wakker wordt. Je luistert nog een keer goed en springt uit je bed: de rookmelder! Als je de slaapkamerdeur opent zie je de rook al in het trapgat. Je belt snel 112 en weet via het slaapkamerraam veilig je huis te verlaten. 

Buiten sta je te wachten. Na zo’n acht minuten staat daar een grote rode auto. De vlammen likken inmiddels aan het houtwerk van de bovenverdieping en je woonkamer is in rook gehuld. Maar gelukkig is daar de brandweer. Je wacht tot de ploeg uit de auto springt en ten aanval gaat. Maar minuten verstrijken en er gebeurt niks. Ze blijven zitten. Ze discussiëren en gebaren naar elkaar. Door het open raampje hoor je wat ze zeggen. Ze zijn het niet eens met elkaar. De eerste aanvalsploeg roept wat over ‘te gevaarlijk’. Nummer drie en vier wachten een besluit af. De bevelvoerder is nog aan het discussiëren met de meldkamer over de melding en de chauffeur kijkt hulpeloos om zich heen… 

De brandweermensen die dit lezen denken dat ik gek ben. Dit kan in het echt niet. Dan is er in de auto op weg naar de calamiteit al kort gesproken, soms gediscussieerd, over de melding. De bevelvoerder neemt kordaat de eindbeslissingen en nog voor de auto stilstaat weten de 1 en 2 op de auto al wat ze moeten doen. Het draait om snel denken, snel beslissen en snel handelen. Met één doel: mens en dier redden, mits dat veilig kan. 

Toch is bovenstaande situatie niet uit de lucht gegrepen. Sterker nog; oeverloze discussies zorgen in sommige brandweer-/veiligheidsregio’s voor stuurloze korpsen. Brandweerland is in beweging en daarbij horen heel veel nieuwe (spannende) trajecten en projecten. Ja, dat is moeilijk. Ja, een besluit kan ook fout uitpakken. En ja, het nemen van een goede beslissing kost tijd. Maar ondertussen is er geen tijd te verliezen! Het zou goed zijn voor de top van de brandweer- en veiligheidsregio’s om mee te gaan op de auto’s. Daar waar beslissingen wel snel en kordaat genomen worden en dat terwijl de risico’s veel groter zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s